Christoffer

En återblick av första terminen!
Den 20e Januari 2020 började jag och mina klasskamrater första terminen på läkarprogrammet i Umeå. Nästan precis ett halvår sedan alltså. Terminen har flugit förbi, trots Corona och Covid-19. Det har varit kämpigt men också fruktansvärt roligt, och jag har inte ångrat en sekund av det.
 
19e December 2019, andra antagningsbeskedet kom och jag fick äntligen komma in på programmet som jag kämpat efter så länge. Tiden flög fram, och vips var jag i KBE303 en vinterförmiddag. Det var det som var startskottet, och så många intryck jag fick därifrån. Det som gav det starkaste intrycket var hur de aktivt varnade för nollningen. Det verkade vara bland det roligaste som jag faktiskt ångrar jag missade. Jag behövde jobba extra, men... ja. Pengarna måste in. (Första veckan kan ni läsa om här: https://lakarstudentenchris.blogg.se/2020/january/terminstart-och-en-hel-vecka-ar-redan-over-2.html )
 
Norrlands Universitetssjukhus. Jag lägger in lite bilder random i texten, så bli inte förvånade.
 
Jag har hunnit lära mig orientera ordentligt på campus (nåväl, är väl en fake student - eftersom jag läst typ 2-3 år på universitetet sedan innan). Jag lyckades såklart gå vilse också, men det talar vi inte högt om.. hehe.
 
Sedan kom ju Corona, som ... varenda människa i världen känner till. Hoppas jag. Den är inte över ännu, så vi får inte börja slarva nu! Fokus!.
 
Jag vet att många nu sitter i väntan på antagningsbeskedet den 9e Juli, och jag håller tummarna för er! Hoppas ni dyker upp på Campus Umeå, men om ni inte gör det så är det okej också! Ni har min välsignelse!
 
En del av Campusområdet, med sjukhuset synligt bakom.

Det har kommit en del olika funderingar kring hur upplägget har varit, studieteknik och liknande... Så jag tänker jag går igenom de olika delar som CSOF har haft under tiden jag läst den.
 
Första perioden handlade om introduktionskursen. Den klarar man utan problem om man hänger med på lektionerna, och det var en del intressanta föreläsare som pratade om sina yrken som läkare. Rekommenderar verkligen att gå på dem också! Det var lite ben och lite organ man skulle kunna, men kravet att få godkänt var ett prov på Moodle... Så det fixar ni!
 
Själva Cellens struktur och funktion började med det som de kallar för introduktion till cellen. Det går rätt fort där, och det är lite repetition av kemi - som jag verkligen rekommenderar att man ägnar lite tid åt. Det hjälper väldigt mycket! Sedan är det första caset (alla case är obligatoriska i regel) där man ska försöka att klura ut vilken typ av cell vi ser, och vad för organeller som syns på bilden. Sedan är det också en liten genomgång på caset.
 
Ålidhem, eller Ålidgrad som det kallas, där de flesta studenterna bor.
 
Sedan kom vi till andra delen (och tredje delen), som kallas för proteiner och enzymer. Det är ... som det låter. Man får lära sig en massa om vad protein och enzymer är, och caset handlar ofta om ett specifikt enzym. För vår del handlade det om enzymet Glukokinas (men också Hexokinas). Sedan börjar också PU'n (personlig utveckling) och det är obligatorisk närvaro. Det förekommer också en labb här, en hemoglobinlabb, där vi fick leka lite i ett labb.
 
 Avsnitt 4 och 5 handlar om metabolism och om mitokondrien. Dessa ämnen i sig går att göra så sjukt djupa, men det är också extremt intressant. I metabolismen bör man få med sig glykolysen, glykogenolysen, glykogenes, citronsyracykeln, ketogenes och lite annat smått och gott. Viktigt att lägga fokus på de reglerande stegen här! Sedan tror jag vi började kika på nukleotidmetabolism i detta områden också, inför avsnitt 6. Självfallet var det case här (en patient med ett defekt enzym i 3e steget i glykolysen och en patient som råkat få i sig bekämpningsmedel). Vi hade också en laboration om enzymkinetik som var obligatoriskt.
 
Grönytor bakom KBC-huset och sådär. Finns myckets plats för roligheter!
 
Efter genomgången av avsnitt 4 och 5 så var det dags för dugga 1 (läs mer om den här: https://lakarstudentenchris.blogg.se/2020/march/7-veckor-redan-2.html). Det var väldigt nervöst, men den gick ju faktiskt helt okej och den får man göra i grupp, så det var väldigt skönt!
 
Avsnitt 6 ägnade vi åt replikationen. Den del där cellen replikerar (kopierar) sitt DNA och hur den faktiskt gör det. Det går rätt så djupt här, så vill man läsa i förväg så förvänta er lite djupare än gymnasiet. Väldigt intressant det med! Strax innan avsnitt 6 var det fakultetsgemensamma dagen, som spenderas med alla på medicinska.

Avsnitt 7 handlade om transkription och translation, vilket är väldigt centrala delar inom det centrala dogmat. Känna till viktiga begrepp och processer som bland annat innefattar 5'capping och Poly-A-Tail. Här började våra case vara icke obligatoriska på grund av Corona, men jag skulle nog ändå rekommendera att göra dem oavsett om de är obligatoriska eller ej. Nu vet ni kanske att jag inte gjorde dem just då, men det var av andra anledningar. Vi började få inspelade föreläsningar här, och jag är faktiskt ett stort fan av det. Det ger möjlighet att se dem igen, och att kunna se dem när det passar en själv.
 
Den lilla dammen vid Lindellhallen och Samhällsvetarhuset.
 
Avsnittet därefter så slår de ihop 8 och 11, som handlar om membraner och lipider. Det är fascinerande och stora avsnitt som ger en grundläggande förståelse till... nästan allt i cellen känner jag. Lägg stor fokus här, på att verkligen förstå, så kommer det finnas en stor grund till kommande avsnitt. Jag tror inte jag kan säga mer än så om detta... Några exempel på saker som tas upp är endo- och exocytos, autofagi och olika typer av membranprotein.
 
Nummer 9 i ordningen handlar om signaltransduktion, det som förklarar hur cellen kan "kommunicera" och är också ett viktigt ämne. Där pratas det om jonkanaler, cellulär signalering och annat sådant roligt att förkovra sig i (många, inklusive jag, fann det väldigt förvirrande med membran och cellens elektriska egenskaper).
 
Dugga 2 kom sedan på schemat... eller ja, för de som inte lyckades försova sig på den då. Haha... så jag har inte så mycket att säga om den. Den är svårare än dugga 1, utan tvekan, men har man pluggat och gjort sitt så ska den inte vara några problem heller. Den är inte muntlig, utan sker mer i "provmiljö". Det är över examsoft (den programvara som vi använder för bland annat tentor) och alla frågor där är flervalsfrågor. Så med lite tur kan man resonera sig till rätt svar, men... Det är folk som inte klarar dugga 2, och i en dels ögon var dugga 2 svårare än själva tentan. Jag gjorde ju aldrig originaldugga-2'an, men gjorde omduggan (som blev 100% på för övrigt, wohoo!). Jag tycker nog också att de frågorna kan vara lite svårare än det som kom på tentan. Kan vara så att dugga 2 faktiskt testade oss på de svåraste områdena.
 
Lindellhallen, där vi bland annat hittar universitetsbiblioteket.
 
Sedan kom avsnitt 12, som handlar om cellcykeln. Det är ett väldigt intressant område som delar upp cellens liv i olika tidsperioder (cykler). Där går man in på vad det är som styr detta (cycliner och CDK)  och vilka checkpoints cellen behöver ta sig igenom för att kunna få gå in i nästa stadie. Här började vi också prata en del om cancerceller, som på många sätt kan frånkomma cellens vanliga sätt att hindra profileration och dela sig ohämmat. Några viktiga saker här är kanske p50 och känna till lite metaboliska vägar (som pi3-kinasvägen och RAS-vägen).
 
Avsnitt 13 handlade om cytoskelettet och det är bara att läsa på om mikrotubuli, aktinfilament och intermediärfilament. Det är ungefär vad det mesta handlar om där, och hur de byggs upp och regleras. Det är inte så "bara" i och för sig, så ... Det finns mycket att hämta. Sedan tror jag också vi pratade om olika cell junctions i avsnitt 13.
 
Sedan gick vi inte på avsnitt 14, utan på avsnitt 15 som handlar om extracellulärt matrix. Det innefattar det mesta som är utanför cellerna, men något som tas upp där är den fysiologiska och patologiska matrixremodelleringen. Här hittar vi också intressanta saker som basala lamina, kollagen och liknande.
 
En vy från "Svingen" mot city, nära sjukhuset.
 
Avsnitt 16, embryologi , handlar om ... Tadaaah, embryots utveckling. Vad som händer efter befruktning och alla stadier, vi pratade också en del om stamceller. Caset här var sjukt intressant, som handlade om när neuralröret inte stänger helt tätt.
 
Sista avsnittet (ironiskt nog nummer 14) handlade om genetik. Det är alltid rätt så intressant med genetik, men det som gick igenom här var sådant som mestadels hade gåtts igenom på gymnasiet. Vi pratar om mendelsk nedärvningbarr bodies, autosomalt nedärvning och sådana saker. Det är nog den "lättaste" delen av hela första terminen.
 
Sen fick vi nästan två veckor med renodlat tid för repetition, vilket jag kan lova behövs. Det är så skönt att ha den tiden, för det gav mig mycket tid på att slipa på de delar jag kände att jag hade minst koll på. Jag la mellan 8-12 timmar per dag med att bara repetera och studera inför tentan, och är glad såhär i efterhand att jag gjorde det - för jag klarade ju som tentan.
 
En annan vy från sjukhuset. Östra station kan skymtas lite till vänster.
 
Jag måste säga att börja på detta program är nog det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag har fått vänner för livet och minnen jag kommer kunna glädjas åt resten av livet. Bara det faktum att få följa med en läkare för första gången och se hur de faktiskt arbetade var sjukt intressant. (Vill du läsa om det, så kika här: https://lakarstudentenchris.blogg.se/2020/march/vecka-6-forsta-gangen-pa-halsocentral.html). Det här halvåret har gått så himla fort, och det är bara lite mer än 2 månader innan jag kan få kalla mig för "T2'a". Wohoo!
 
Så summa summarum är att det har varit sjukt roligt. Även om det blev väldigt ... speciellt på grund av corona så fann vi roliga pluggstunder tillsammans genom Zoom. Finns det andra frågor så får man väldigt gärna ställa dem till mig genom kommentar! :)
 
 
Sista bilden är från kolbäcksbron. Vi kan skymta sjukhuset i bakgrunden, tillsammans med Umeå Stad. Vill folk ha mer bilder från Campus eller stadskärnan? I så fall gör jag gärna det. Det har varit så sjukt varmt i Umeå senaste dagarna. Runt 27-28 grader flera dagar i rad. Det brukar inte vara så varmt här, men ja. Det förekommer ju ibland. Alla bilder är från idag, 25 juni 2020.

Ha en supersommar, jag återkommer nog med något inlägg ibland då och då, fram tills termin 2!