Christoffer

Tentamensdag OCH tentaresultat
Jag hann skjuta på att skriva det här inlägget som skulle handla om tentamen, tills att vi idag fick reda på resultatet... så här kommer ett inlägg som tar upp bägge!
 
 Jag hade suttit och pluggat hela dagen innan tentamen. Satt upp och pluggade över Zoom med Sandra och Anneli, och det gick bra. Det kändes skönt. Sedan satt jag mest och läste igenom gamla tentor. Det som var skönt var att det verkade vara väldigt liknande frågor och stilar på samtliga tentamina som skrivits!
 
Det var ganska soligt och fint när vi skrev tentan!
 
Jag gick och la mig vid 22... Eller ja, jag tänkte göra det. Var klarvaken.... Såå... Jag gick upp igen och läste igenom ännu fler tentamina. Jösses. Jag lyckades somna kanske vid 03:30. Sen var det dags att gå upp vid 07:00, för att gå till tentasalen 07:40. Jag hade packat ner 2 stycken energidryck, med massa godis och en macka. Varje tenta som jag läst tidigare brukade ha runt 165-175 poäng (typ 100 frågor). Det skulle alltså ta tid, var min tanke.
 
Jag kommer dit, ser bland annat Petra och Edit. Pratar lite snabbt med dem, sen var det dags att sätta sig ner och skriva.
 
Jag tycker starten går superbra för mig, och allt flyter på. Det känns som jag sett liknande frågor så många gånger att det nästan kändes "lätt". Det  var bara så mycket information, och jag behövde samla tankar inför varje stor essäfråga. Tentan här, som många andra tentor på läkarprogrammet, är ganska blandat med multiple choice questions (mcq) och essäfrågor (som både kan vara kortsvarsfrågor eller långsvarsfrågor).
 
Ett exempel på en MCQ-fråga som kom på tentan denna gång kommer nedan:
 
 
När jag ändå håller på att visa hur frågor kan se ut, så var följande en essä-fråga från tentan:
 
"Du är underläkare på akutmottagningen en tidig kväll och det är extremt ont om plaster på hela
sjukhuset. Du träffar Asta, 84 år gammal och i övrigt ganska frisk. Asta har efter lunch fått
ordentligt ont ned mot höger ljumske och du ser en svullnad knappt två cm i diameter som är
rodnad i detta område. Det ömmar ordentligt vid palpation. I övrigt är hon mjuk i buken, har inte
kräkts, hon är afebril och cirkulatoriskt stabil.

a. Vilken specifik diagnos anser du mest sannolik – motivera? (3p)
b. Vilken handläggning beslutar du om i detta skede – motivera? (3p)
c. Vid en eventuell operation finns en kritisk anatomisk struktur i omedelbar närhet som du måste
undvika att skada – vilken? (2p)
d. Det finns en mycket allvarlig komplikation till det aktuella tillståndet som du måste ta hänsyn
vara uppmärksam på oavsett hur du handlägger patienten – vilken? Motivera. (2p)"
 
 Vart var jag nu då... Ja justja, jag skrev tentamen. Jag tyckte jag körde noga och länge på alla frågor, till och med gick igenom alla frågor som jag hade flaggat. Vi började 08... Ungefär 11:30 gick jag ur salen, och det kändes som det gick bra. Det var faktiskt lite oroande, att det skulle vara en sån där tenta som jag skrivit heeeeelt fel. Särskilt när jag pratade lite med mina kursare efteråt. Många tyckte tentamen var mycket svårare än de tidigare, men jag håller inte riktigt med. Det kändes verkligen som de höll samma klass som tidigare, och till och med följde mönstret som de haft innan. Exempelvis kom alltid en bråckfråga (denna gång var den värd 10 poäng - se essäfrågan ovan).  Till och med M, som brukar ligga högst med poäng, sa att tentan var svårare än hon trott. Hon pluggar dock orimliga mängder, och måste chilla ner...
 
Petra bjuder på lite Crazy Eyes...
 
Nåja, efter tentan så träffades jag, Karin, Edit och Petra för lite traditionsenlig grill. Eller ja, för dem var det lite mer likt barnkalas, för det var korv med bröd som grillades haha. Vi toppade upp det med lite glass och kladdkaka. Det var sjukt gott, haha....
 

NU HAR TENTARESULTATEN KOMMIT
 
I förmiddags, omkring 10, så kom ett mail om att resultatet var klart. I mailet skrev de följande:

" Nu är tentamen vt-23 för Klinisk kurs 2 färdigrättad och ert betyg på tentan meddelas via Inspera.

Generellt upplevdes tentan som lite svår, vilket vi också ser när vi jämför mot tidigare tentor. I bedömningen av gräns för godkänt har vi tagit hänsyn till detta. Tack ni som gett återkoppling via tentamensvärderingen!

Max poäng på tentamen är 170 poäng. Gränsen för godkänt är 111 poäng, vilket motsvarar 65.3%. Totalt var ni 104 studenter som skrev tentan. Medelvärdet ligger på 122 poäng, medianvärdet 123.75 och den 90:e percentilen på 134.25 poäng. "

Så det verkade vara som vanligt med min klass, att vi underpresterar lite på tentamina. Den här gången är jag dock lite förvånad... För vi brukar inte ha godkänt-gräns på över 65%, brukar oftare hamna 61-63%. Hurra oss? Jag ska ta och maila dem för att få lite mer statistik, det är alltid intressant.

Justja... hur gick det för mig? Jag klarade mig på tentan! Wohooo, och jag fortsätter min lilla streak med att klara varje tenta på programmet på första försöket.


 

Så skön att få ha varit lite ledig nu. Fortfarande ledig ett par dagar till innan jag går på sommarjobbet som USK igen innan hösten och T8 börjar. Det är helt sjukt... Nästa sommar får jag jobba som vik UL, åh jösses.

Jag återkommer lite senare och skriver ihop en liten sammanfattning av T7.

Ha det bäst!

 

PS, kolla vilket väder som spås till veckan i Umeå:

 
Vad skönt att få ha semester dessa dagar!