Christoffer

Varit lite tung period för att hinna med att skriva inlägg
Nu har det gått två veckor igen, Im sorry. Det har varit väldigt tungt denna period med massvis av jobb samtidigt som jag varit ovanligt trött.
 
Sist jag lämnade av er med lite information om vad som händer under termin 7 så hade jag precis blivit klar med kirurgiplaceringen! Det var ju roligt! Veckan innan den här handlade om BFM och PU. Så jag kan ju berätta litegranna vad som skedde då.
 
Under PU-rasterna så gjorde vi lite olika saker... Här jonglerades det lite med jongleringsbollar!
 
De två första dagarna var de enda dagarna vi har BFM (Bild- och funktionsmedicin) den här terminen. Precis som i T6 så hade vi heldagar i sal, där en föreläsare först gick igenom slides och sedan fick vi fall vi skulle gå igenom lite nogrannare. Eller ja, denna gång var det faktiskt bara ett case per grupp som vi skulle köra. Det var intressanta fall. Under dessa packade två dagar så kikade vi på "Akut Buk", "Kärl och intervention", "Urologi", "Trauma" och "Onkologi". Akut buk handlade främst om att leta tecken på fri gas och kunna se de sjukdomar vi hunnit titta på under kirurgin. Kärl och intervention handlade om bland annat stentar och hur vi exempelvis kan se dissektioner på aorta, urologi handlade om.... Ja, urinvägar. Trauma säger kanske sig självt, hehe. Onkologin handlade om tumörer och metastaser. Varje del var en halvdag, om jag inte missminner mig. Varje grupp skulle också presentera sina fynd framför resten, men det var faktiskt ganska chill.
 
Petra var inte supertaggad alls på PU...
 
Sedan var det dags för 3 dagar av PU. Jag kanske ska fräscha upp ert minne, då vi redan gått 2 dagar av PU denna termin, som ni kan läsa om här (https://lakarstudentenchris.blogg.se/2023/january/introvecka-pa-t7-2.html). Nu gjorde vi... steg 4 tror jag? Det var 3 dagar, fyllda med 8 - 16 och sittandes i en liten cirkel med sin grupp. Det var många olika övningar, och vi hade under de dagarna under början av terminen fått en uppgift att skriva ett case åt en kurskamrat. Så det hade jag hunnit göra. Jag skulle spela en jobbig förälder, och det blev... jobbigt. Så svårt att spela en karaktär jag verkligen inte delar några värderingar med!
 
Den person som skrev sitt case åt mig spelade en patient som var lite "antivaxxer". Det var tur för mig att scenariot var att det krävdes ett vaccin för att resa till ett specifikt land, och patienten ville ha ett intyg utan att ta en spruta. Så skönt då att kunna luta sig tillbaka på lagar. Så det mötet gick bra. Förutom detta så spelade vi in lite andra saker, så som att lämna tunga besked, erkänna att en gjort fel samt att hantera våld i nära relationer. Sedan tittade alla på videorna och diskuterade dem. Det var väldigt mastiga dagar, men vi fick gratis fika! Så alltid någonting. Det är nog den enda gången jag hört Petra svära över att hon är otaggad på något (PU'n alltså). Det var tre lååååååånga dagar och det var väldigt skönt att få helg där minns jag.
 
Ibland var det lite väntetid... Kändes inte som hela PU var tidsoptimerat.
 
Den här veckan började Onkologin för mig!
 
Så vi började på måndagen med en introduktion, som gav mig väldigt bra intryck. Det verkar som de verkligen bryr som om oss studenter, och att det inte ska vara något problem att gå iväg och plugga ibland. Direkt efter introduktionsföreläsningen (som såklart började klockan 08....) så hade min grupp palpationsövning i 2 timmar. Vi fick öva igen på lymfkörtelpalpationer, det är superbra att gå igenom det igen. Efter den övningen så hade jag ett av mina obligatoriska mottagningspass på onkologen. Jag auskulterade och följde en läkare 13-17 på hennes patienter. Det gav mig litegranna, men det var inte så superroligt, för jag fick inte göra särskilt mycket.
 
På Onkologen har vi ett litet rum där vi får förbereda oss inför LSM!
 
På tisdagen hade jag "cyt" på mitt schema, så jag gick till avdelningen dit patienter kommer för att få sin cytostatika-behandling. Jag möttes upp av en sjuksköterska som visade hur allt gick till. Hur de startade upp patienternas behandling, vad de gav och så. Fick också prata lite med en patient, och det var givande. Är bra att åtminstone ha sett hur det praktiskt går till! Tisdag eftermiddag hade jag det obligatoriska momentet "LSM". LSM står för läkarstudent-mottagning, och inför det besöket har patienten fått hem ett brev där det står att en läkarstudent ska ha hand om denne detta besök. Givetvis med handledning och sådär. Så jag träffade min handledare, och jag hade läst på min patient under den lilla håltimme som jag fick mellan cyt och lunch. Så jag diskuterade hur jag skulle göra och tänka på, sen hämtade jag patienten och hade mottagning själv. Det var väldigt likt det vi hade i T6, och det gillar jag starkt (läs gärna mer om det här: https://lakarstudentenchris.blogg.se/2022/november/en-trevlig-vecka-med-poliklin-2.html).
 
 
Precis som på Plastiken verkar de ha en liten monter med historia från Onkologin!
 
Onsdagen var det dags för ytterligare något obligatoriskt på förmiddagen, och nu var det ett litet seminarium om smärta och behandling hos cancerpatienter. Det gav mycket. Jag hade sen ingenting efter lunch, och torsdagen var "reservtid" för mig, samt att fredagen var en så kallad "föreläsningsfredag". Så jag har passat på att jobba lite. Sedan har jag såklart arbetat lite med case, som jag har redovisning på imorgon. Känner mig faktiskt lite oförberedd, trots att jag försökt läsa på. Hoppas det går bra ändå...
 
Vi ses om en vecka!