Christoffer

Jag känner att jag inte har lyckats hålla ett inlägg i veckan som jag ville!
Jag har faktiskt helt glömt bort att göra ett inlägg förra söndagen, haha. Det blev som det blev. Det var ändå ingen direkt händelserik vecka måste jag säga... Denna vecka fick vi dock till och med vara på Vita Labbet igen!
 
Okej, det finns nog ingen som inte har koll på vad Corona har lyckats göra med det svenska (eller vilket annat land som helst) samhället. Därför blir det kanske inte så himla roligt att läsa varje gång man är hemma och tittar på antingen en Zoom-föreläsning eller på videoföreläsningar, kan jag tänka mig.
 
Träffade Sandra en sväng vid älven - hon klarade OSoFtentan!
 
I veckan fick vi faktiskt göra en labb... eller snarare två labbar över två dagar. Det var riktigt kul, och vi var på Vita Labbet. Det var såklart Corona-anpassat och vi var tre grupper på hela labbet - så det fanns mycket yta. Sen använde alla munskydd, handskar och den klassiska vita rocken för labbande.
 
Vi fick lite sällskap vid älven!
 
Vi skulle börja med att göra ett oxidastest med en bakterie vi inte fick veta vad det var. Eller snarare, det var labbassistenten som tog upp en liten bakteriekultur från agarplattan och gned den mot ett litet filter. Om detta blev en viss färg inom 10 sekunder så visste vi att det var positivt, och det var positivt. Vi skulle sen göra lite fler test, men först... Skulle vi tydligen börja med lab 2.
 
Vi fick två stycken bakterier i en lösning i två stycken eppendorftuber (vet inte om det heter så, haha) som vi skulle isolera och sen få dem att växa på agarplattor. Så vi började med att centrifugera dessa två tuber i fem minuter, så att att vi fick bakterierna nederst och supernatant överst. Därefter skulle vi ta bort supernatantet så vi bara hade "pellet" kvar. Sedan la vi till något... ämne, som jag inte vet vad det var, och körde vortex på det - så att allt såg homogent ut. So far so good. Sedan skulle vi ta 5 mikroliter av både strängen som skulle donera sin plasmid och den som skulle ta emot den, så vi fick en blandning. Justja, kanske ska säga att vi labbade med E. coli, vilket kändes lite coolt ändå.
 
 Sedan la vi upp lite bakterier på Agarplattor som skulle få bli lite varma i en halvtimme.  Samtidigt som de gosade upp sig så förberedde vi lite mer på Lab 1, och fyllde på inkubationsbrunnar för våra test vi skulle göra dagen efter. Det var lite pill, men bara att fylla på lite saker haha... Sedan när den halvtimmen gått, så började vi sprida ut bakterier (genom dilatation) på agarplattor, där två hade antibiotika på sig. Jag var inte superbäst på det där vill jag erkänna, men jag antar att övning ger färdighet? Sedan var vi klara för dagen och lät alla agarplattor jäsa i 37 grader till dagen efter.
 
Ibland älskar jag Umeå och dess graffiti. Kul för Julie!
 
 Dag två så började vi med att lägga in lite av den okända bakterien i brunnarna för att se vad vi fick för resultat på testen... Sedan när vi hade alla dessa resultat så började vi jämföra i en stor tabell vi fått. Vi hade tydligen bakterien Pseudomonas aeruginosa, och efter vi fick det bekräftat av labbassistenten så var vi nöjda med den laborationen. Sedan var det den andra, för att kolla hur antibiotikaresistens kan föras vidare genom konjugation... Och vi fick väl rätt resultat där. Eller ja, mina labbkamrater fick, jag hade lyckats - såklart, att inte göra det korrekt... Så av någon anledning lyckades bakterien växa på en agarplatta där den inte skulle kunna, haha... Spännande.
 
Efter detta gick jag och mina två labbkamrater och satte oss enskilt och började göra vår labbrapport om dessa två labbar. Eller ja, labbrapport säger jag, men det var egentligen bara frågor som skulle svaras på, och kanske inte ska klassas som labbar? Det är kul att träffa folk på riktigt, även om det var med väl tilltagna avstånd, haha. Det är trevligt folk vi har i klassen!
 
Innan labben första dagen så mötte jag upp Kajsa och gick gemensamt till den!
 
På tisdag efter Valborg (alltså väldigt snart) är det äntligen dags för mig att få göra OSOF T3-tentan, och jag är lite nervös. Känns som jag glömt massa, men jag kommer att få sitta en väldans massa i veckan och nästa helg och repetera. Jag vill verkligen klara den så jag slipper plugga OSoF över sommaren, det skulle verkligen... suga. Nåja. Sen är det tenta igen i Juni, men då för attack och försvar, och ... Jag tror inte den tentan är lika jobbig, särskilt eftersom den innehåller flervalsfrågor.
 
Jag hoppas ni har en bra söndag, och att vi får lite varmare här uppe igen!