Christoffer

Sista veckan med OSoF (och en egentlig tentamen...)
Okej, som rubriken gåtfullt hintar mot så var det den andra tentamen för OSoF i fredags... Det gjordes inte, på grund av anledningar! Vidare har veckan som varit väldigt intensiv i pluggandet och ser fram emot Attack och Försvar som börjar imorgon!
 
Veckan har varit nervös och intensiv... Detta eftersom det var tänkt att jag skulle skriva tentamen på fredagen, men inte blev av. Jag återkommer till det! Under veckan har jag varit på Universitetet och suttit på (fel sida) Universitetet. Jag, Kajsa och Sandra satt dagen innan tentan i Samhällsvetarhuset, eftersom Kajsa verkar trivas rätt bra där... I Tornet som hon kallar det för. Det var faktiskt rätt så folktomt där, och fanns bra platser - men jag föredrar nog ändå "vår" sida på andra sidan dammen.
 
Tornet - där Kajsa gärna spenderar tid!
 
Vi satt nog mest och pratade bort tid än att plugga ordentligt, men vi fick ändå en del saker gjort. Fick höra om hur en del, däribland Kajsa, ska ta tillfället i akt och åka hem nu eftersom mycket av attack och försvar är på distans genom Zoom. Nåja, de ska åka neråt (både Kajsa och Petra, jag vet inte riktigt hur Sandra ska göra) och njuta av våren. Jag tycker ändå vi har lite vår här nu. Vi har haft  plusgrader i princip hela veckan, och nån dag var det uppemot 9 grader igen. Jag har ju till och med tagit fram min kära elscooter igen, som jag swishar fram och tillbaka på olika ställen till!
 
De flesta vardagarna jag hade i veckan spenderades lite nervös i olika samtal på olika plattformar med mina kursare, och försökte att studera. Det blev en del filmer, en del läsande och sådär. Det slog mig helt plötsligt att ... fan, det är mycket vi ska kunna för att klara denna tenta. Hela OSoF's målbeskrivning, på en integrerande nivå. Jag fick lite ångest att jag mestadels spenderat första halvan av vårterminen åt att "bara" göra synopsis och inte läste på mer generellt. Så jag skrev ut mina synopsis på biblioteket och började studera dem. Det kändes helt okej ändå.
 
På tentamensmorgonen vaknade jag efter ungefär 3 timmar sömn vid 07. De hade flyttat tentan från 09 till 08, och det kändes haha. De hade också förkortat den, och tagit bort "lunchpausen". Så grundplanen att få skriva mellan 09-12, och sen 13-16 försvann - så man blev lite stressad över det. Nåväl, jag har ju redan avslöjat att jag inte gjorde tentan och det är för att jag kände av symptom. Jag velade fram och tillbaka (kanske inte något jag är stolt över) om jag skulle gå dit ändå, men kom fram till att nej. Det ska man inte, verkligen inte. Så jag slängde iväg ett mail till vår kursföreståndare om hur läget låg till... Han svarade i stil med "Ajdå... Det var otur". Så jag fick försöka dra ur information ur honom... Nästa tentamensförsök (ordinarie omtenta) är bokad till 4e Maj, men inte bekräftat av tentamensservice.
 
Det slog mig att, vad händer om jag skulle va sjuk då? Missar jag sista chansen då? Eftersom OSoF är ett krav för T4 så kan man inte missa den... Så den ångesten började ju bubbla upp lite, så jag mailade han återigen och fick ur att "uppsamlingstentor sker i slutet av Augusti". Så jag blev lite lugnare där, haha. Hela situationen fick mig att tänka til llite, och jag la upp ett studieschema så att jag verkligen inte kommer misslyckas med den tentan - och i dagsläget känns det bra! Det tråkiga i det hela var att jag tror bara det var min kropp som reagerat på all stress och den dåliga sömnen som gjorde att jag kände av snuva och huvudvärk, för den försvann redan innan lunch - efter jag fått sova lite till. Så... det stör mig, hade det inte varit Corona så hade jag gått och gjort tentamen ändå - men nu är det som det är.
 
Det ser inte så vårigt ut vid älven, men det var ändå en del plusgrader!
 
Så jag mötte upp Sandra på eftermiddagen vid älven, och bara surrade lite om hur tentan var. Jag tror hon kommer klara sig fint på tentan, men hon var inte lika säker själv. Nu är en omtenta egentligen inte hela världen, särskilt inte eftersom vi bägge var helt klara med OSoF-T2-grejerna, men ändå. Sedan satt vi på bänkar och bara pratade, och jag fick upp motivationen igen att plugga ordentligt. Torsdagkvällen satt jag och tog en hel paus från skolan (välbehövlig!) och bara såg serier och spelade lite. Det känns som jag inte gjort det på ett tag.
 
fredagen däremot började jag plugga ordentligt. Jag satt många timmar (jag vet inte hur många faktiskt) och repeterade saker. Jag har suttit i helgen mestadels med immunologin, och jag måste ärligt säga att saker faller ännu mer tydligt på plats nu. Så jag är inte riktigt orolig för den omtentan faktiskt, särskilt inte om jag hinner gå igenom mina "svaga områden" innan dess. Jag har varit mest orolig för hemodynamiken faktiskt, men den känns som det är den som sitter bäst just nu, haha...
Min lilla bild om humoral och cellmedierad immunitet. Än så länge har inte Matilda klagat på mina målningar... men hon har inte sett dem ännu, så hon kanske gör det nu - när hon läser detta?
 
 Jag måste få slå ett slag för två saker, som jag nu senaste dagarna använd mig väldigt mycket av. Dels är det Osmosis (som vi får genom Universitetet) och dels handlar det om Ninja Nerd Lectures på Youtube (här är en länk till hans kanal). Jag brukar börja med att gå igenom Ninja Nerd's videor om ett ämne... Han brukar gå igenom grundligt och väldigt bra, men hans videor kan tendera att bli lite långa. Han är dock väldigt skicklig på att lära ut, och det är sällan jag tycker en video blir "för lång". När jag gjort detta så går jag in på Osmosis och tittar på deras videor om samma ämne. Osmosis har ofta kortare videor, som är bra sammanfattningar av det jag precis gått igenom. Sedan har Osmosis också en flashcardfunktion som de satt upp som spaced repetition automatiskt. Så varje dag går jag in och gör flashcards på saker jag sett - för att verkligen cementera in den kunskapen. Sen är självklart också Kenhub och Notion riktigt bra verktyg, så jag tycker det är av stort värde att hitta alla komplement man kan till ordinarie föreläsningar och litteratur.
 
 
 Min lilla genomgång av hur inflammation startas... Är det av värde att jag förklarar mina bilder i mer detalj? Genuin fråga alltså.
 
Imorgon är det dags... Då startar nästa del av termin 3, nämligen Attack och Försvar. Det är en kurs jag sett fram emot sen termin 1, så jag hoppas verkligen den lever upp till mina förväntningar! Imorgon 09:00 har vi Zoom-upprop, och sedan någon till föreläsning under eftermiddagen. Sedan blir det mer repetition av fysiologin, som sagt...
 
Jag hoppas ni har en superbra dag, så hörs vi på söndag!