Christoffer

Mitt i Juli - vart är ledigheten? Jobb som USK!
Jag lovade ju ett litet inlägg om vad man kan göra i Umeå på sommaren ... men det får vänta lite!
 
Jag tänker att de flesta som börjar läsa läkarprogrammet här ändå ofta reser hem över sommaren, men för de som är kvar eller kommer hit på besök så rekommenderar jag det här inlägget som jag skrev förra sommaren! Det mesta går fortfarande att göra!
 
Efter termin 5 så får man som läkarstudent i Umeå (och många andra ställen) jobba som undersköterska och det har jag hunnit göra nu den senaste månaden. Det kändes som ett naturligt steg att ta, dels för att det ger mig värdefull information om vad andra yrkeskategorier gör när jag väl är läkare och dels för att få se olika typer av patienter. Jag jobbar på Akuten i Umeå under sommaren, och hittils har det varit superroligt, men stundtal väldigt jobbigt och stressigt.
 
Första dagarna var det som kallades för "Introdagarna". Tanken är att man ska hunnit gå inskolning några pass innan under terminen, men eftersom jag hade så mycket att göra under terminen med mitt vanliga jobb så hade jag inte fått någon inskolning innan dess. Så jag följde mitt pappersschema jag hade fått, där det stod att vi började 07:00 på onsdagen..... Tydligen hade de glömt att säga till alla (med alla menar jag mig själv och en till) att vi började 08. Så jag satt och tog det lugnt i ett litet konferensrum tills vi började.
 
Gipsade min kompis som kom och hälsade på på jobbet. De tre vanligaste gipsen som vi lägger på akuten!
 
Det började med en liten föreläsning om ABCDE (vilket såklart är väldigt vanligt förekommande på akuten) och lite om hur man ska hantera olika traumalarm. Sedan var det dags för lite lunch, så jag och min klasskamrat gick upp och käkade på 9an. Vi är totalt 4 stycken läkarstudenter som jobbar som uskor i år - två från min klass och två från de som precis gått klart T6 - så det är lite kul! Efter lunchen hade vi en liten genomgång av dels hur Thoraxdränen såg ut och i vilken låda de låg i, och så tittade vi genom lite kamerautrustning för gynrummet.
 
På torsdagen var det dags att spendera hela förmiddagen på en gipskurs. Det var roligt, och vi gipsade varandra. Vi fick öva på de tre vanligaste typerna av gipsning som görs på akuten, och det tog upp hela förmiddagen fram till lunch. Efter lunchen gick vi igenom lite av de apparater som används på akuten, typ som maskinen som analyserar blodgas, hur vi använder monitorerna som kopplar upp EKG och vitalparametrar och sådant.
 
Fick en liten radius-skena jag med... skrämde mina föräldrar och vänner med denna bild innan jag berättade vad vi övade på!
 
På fredagen började vi med en genomgång av ambulanshallen och saneringsdräkterna. Det såg ut som något man går upp på månen i! Full mundering plus gasmask, sen in i ett specialrum där man sanerar en patient som exempelvis har giftiga ämnen på sig. Det var första gången jag någonsin hade på mig en gasmask, och jösses vad det var jobbigt att andas i den tyckte jag. Det är nog en vanegrej. Efter det gick vi runt och kikade på katastrofrummet, sedan var det dags för lunch.
 
 Efter lunchen var det en liten avslutning med att göra simuleringar av larm med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Det var spännande och första gången jag gjort det (jag hade ju inte haft inskolning och faktiskt inte varit med på något liknande innan - medan alla andra hade det). Det gav supermycket, och var väldigt roligt. Jag har fått gå på riktiga larm sen och proceduren blev extremt lik de övningarna vi gjorde. Ska bli väldigt kul att få göra detta som läkare sen! Som USKA har vi som uppgift att spindla av patient (om de kommer på en scoopbår med spindel), lägga på saturationsmätare, på med EKG och blodtryck, och finnas där för stockvända patienten till exempel. Skulle det vara ett hjärtstopp så är det också USK som ger HLR!
 
Sedan har vi hunnit med en S-HLR och A-HLR-utbildning (vilket är bra med repetition, vi gjorde ju A-HLR under terminen med) och vi fick öva på barndockor. Det är väldigt surrealistiskt, och jag hoppas inte jag kommer behöva göra det på ett barn på riktigt!
 
De dockor vi fick öva på!
 
Hur har det gått att jobba sen då? Jodå, jag har haft inskolningspass med fantastiska handledare som visat alla sina knep på allt. Jag har fått sticka många patienter, och känner mig mer och mer säker på det. Det är faktiskt väldigt roligt att sticka! Så kände jag nog inte förra hösten när jag lärde mig sticka (du kan läsa om det här)... Efter jag hade mina 5 första inskolningspass så lyckades jag dra på mig "yransjukan" som florerade i Umeå efter Brännbollsyran... Inte för att jag var på själva Brännbollsyran, men patienter som kommer till akuten med influensa... Så jag låg däckad länge, närmare två veckor, och missade lite inskolning. Det gick bra till slut, jobbade självständigt när jag blev frisk - men alla är så snälla och förstående, så de hjälpte alltid till när jag hade frågor (vilket var ofta...). Nu känns det faktiskt jättebra, och jag har fått vara med om allt från larm som snabbt ska till röntgen och IVA till buksmärtor som kräver blodprovstagning. Jag får se alla saker jag läst om, som appendicit, hjärtflimmer och allt! Supergivande att jobba som USKa på akuten!
 
Fick mig en liten bild på helikopterplattan också, vid en liten rundvandring! Tyvärr var det inge bra väder, så kanske ska försöka ta en ny sen!
 
Idag går jag på igen och kör några dagar till, och jag ser fram emot det!

Första antagningsbeskedet kom ju igår, 13e Juli, och för min del innebar det bara att tacka ja till min plats på T6 (Klinisk kurs 1) och det känns superbra. Jag hoppas att du som sökt programmet kommer in, om inte nu så till andra urvalet! Jag såg att HP för UmU låg på 1.65 på första urvalet, så det ligger ungefär samma som tidigare!

I övrigt hoppas jag du har en supertrevlig fortsatt sommar!