Christoffer

Men jösses vad snabbt tiden går?!
Tiden känns som den flyger förbi. Nu är det snart November?! Redan?! Julen kommer alltså närmare! Jag som älskar julen!
 
Alright, så en liten nedräkning då! Idag, Söndag 29e Oktober 2023, så är det bara 71 dagar kvar till terminens tentamen. Det är sjukt! Det närmare sig med stormsteg, och det känns som jag knappt kan någonting? ... Okej, jag kan nog en del ändå. Dessutom, vet ni? ... Det är bara 56 dagar kvar till självaste Julafton !! Det är Sweeet! .
 
Så justja. Den här veckan.. ja. Det var ju sista veckan på hudplaceringen. Det har varit terminens, hittils, bästa placering. Upplägget har varit så bra, med massa patienter och patientdemon. Vi har haft så mycket studietid på eftermiddagarna, det gillar vi. Mycket trevligt. Den här veckan har alltså varit lite likadan. Förutom att vi hade lite mer saker som var obligatoriskt, så kanske mer värt att tala om dem.
 
Grejerna som de gick igenom vid epikutantestet!
 
Jag hade ett pass på STD-mottagingen. Så där träffade jag patienter som bokat in tid till sig själva på nätet, antingen för att de själva ville kolla eller fått hem ett brev (eller blivit ringda) att komma dit. Så då träffar de mig, en läkarkandis, som ställer frågor från ett formulär och fyller i. Sedan får de träffa en sköterska och lämna de prover som behövs. Smittskydslagen är bra på det sättet, för folk behöver enligt lag komma och prova sig om det behövs! Kanske inte det roligaste brevet att få, men försöka jobba bort det stigmat är bra. Särskilt eftersom Klamydia går helt utan symtom hos upp till 80% av kvinnor och 50% av männen. Det är en dryg sjukdom som riskerar salpingit och epidydimit, som kan leda till infertilitet. Inte nice. Så testa er om ni behöver! :)
 
Förutom STD-mottagning så har jag också haft några till grejer som varit obligatoriska. En av dessa var en genomgång av hur epikutantest går till. Så vi hade en timmes "föreläsning" av en sjuksköterska och en yrkeshygieniker. Det var ändå rätt lärorik, och alltid bra att veta vad jag kanske kommer beställa för test, och hur det går till! På ryggen så fäster sjuksköterskan en liten "lapp", och sedan lägger man dit det man kan vara allergisk mot. Sedan får den lappen sitta i tre dagar, sen läser läkaren av det. Sedan pratade de om pricktest och annat också. 
 
De två sista grejerna som också var nytt och obligatoriskt var ankel-arm-index. Eller ja, det har vi gjort några gånger, men den här gången fick vi göra det igen. Haha... De verkar inte alltid som de har koll på vad vi gjort tidigare. Senast gjorde vi det i T7, det vill säga förra terminen. Jag hade ju "turen" att ha första passet... Så när vi var klara typ 08:45, så gick jag och Karin upp till personalrummer och pluggade till 11, då det var dags för den sista grejen på hela hudplaceringen...
 
På STD-mottagningen hade jag ett eget rum!
 
Ett STD-rollspel. Det var lite likt det vi gjort på PU. Vi satt i en ring, och en handledare hade 3 olika case. En spelar läkare, en spelar patient och resten är observatorer. Det var lite olika case som skulle väcka lite tankar. Det handlade om patienter som varit otrogna, men inte ville sin partner skulle få reda på det, patienter som har många sexualpartners och liknande. Det är också viktigt att inte fastna mycket i tankebanor kring partners, och heteronormen som finns. Homosexuella är som grupp mer i riskgrupp för till exempel AIDS. 
 
Förutom detta har jag inte gjort så mycket. Eller jo, jag firade min födelsedag i helgen, men det var lite på fejk - för den har inte varit ännu. Nästa vecka blir rolig, men tung. Då ska jag vara på Hälsocentral igen, och ta egna patienter!
 
Ha det superbra!