Christoffer

Labbar och redovisningar...
Veckan som har varit har bara varit labbar och redovisningar, med några få inspelade föreläsningar. Veckan har gått så väldigt fort!
 
I måndags var det dags för en EKG-föreläsning på Zoom, "EKG 3". Det var en intressant föreläsning, och den hjälper en del när vi ska ha vår labb nästa vecka - där vi ska försöka tolka 10 stycken EKG'n. Efter det körde vi, lite som varje vecka, ett litet möte med casegruppen inför etik-casets redovisning.
 
 
En kurskamrats hjärta, fick OK att lägga upp den!
 
På tisdagen hände lite mer roligt, då vi var inne och hade labben "kardiovaskulär diagnostik". Eller jag trodde den skulle vara roligare än vad den var, men en av deras ultraljudsmaskiner hade gått sönder, så vi hade bara två. Dessutom kändes det lite som att de två som pratade, bara pratade för att ... prata. Så till slut satt vi flera stycken och vred på oss för det blev så långdraget. TIll slut fick vi i alla fall prova på att köra den maskinen på varandra. Det är en konst att få bra bilder av hjärtat, men vi lyckades till slut (nåja, med lite handledning...). Efter det var det hem och slänga i sig lite mat, innan det var dags för vår lilla redovisning om Forskningsetik. Vi var ju lite fundersamma på hur det skulle gå till, men han ställde lite frågor och pratade mest på lite själv. Självklart kontrollerade han oss och märkte att vi diskuterat frågeställningarna, men den kändes faktiskt lite snäll. Det var i och för sig rätt skönt.
 
Onsdag hade vi inte något direkt planerat, så vi spenderade en del tid i gruppen och började fundera på anemi-caset. Det fanns lite dokument som vi b örjade titta på, och försökte svara på en del frågor. Det gick bra, men det märks att det är lite svårare än innan, haha.

Hösten börjar visa sig här nu, blir rätt snyggt med dessa färger (och såklart golden hour)
 
Torsdagen hade vi handledning för anemicaset, och det intrycket jag fick var väldigt bra. Det verkar som läraren vill lägga fokus på diskussionen (för största möjliga inlärning) snarare än ett "korsförhör". Vi fick också veta att vi skulle lägga lite mer fokus på de 5 "minicase" som fanns i caset, och fundera på vilka prover vi skulle beställa och varför. Lite som att vara allmänläkaren på vårdcentral som har första mötet med patienten. Alla utom en patient hade lågt hb, så vi bestämde oss för att alltid börja med blodstatus (lite "duh" såhär i efterhand kanske).

Fredag startade med en till labb, diff. leukocyter. Vi skulle, i mikroskop, leta efter immunceller. Det är faktiskt lite häftigt att se blodutstryck. Alla i min grupp fick se på sitt egna blod som de hade tagit från en tidigare labb. Tyvärr hade jag missat den, så jag fick helt enkelt räkna på ett "normal-utstryk". Jag ska dock göra den labben nästa vecka, men får ju förmodligen inte räkna på den då, haha. Det var i alla fall väldigt lärorikt, och kul att se hur de cellerna ser ut i mikroskop. Direkt efter labben satt vi också på riktigt (eller: IRL) i ett grupprum i Unod-korridoren och körde igenom olika case. Det kändes väldigt bra att diskutera med hela gruppen face to face, och det kändes som vi kom ganska långt. Vi gjorde tre av de minicasen, och resterande tror jag vi ska diskutera imorgon! Resten av den dagen så chillade jag mest.

Ingången till medicinska biblioteket och vår egna lilla pato-korridor.

Nu idag, söndag, så satt jag, Sandra, Saeed och lite andra människor från min grupp i vår fina patologi-korridor på NUS. Vi satt mellan 13 till nästan 19 och bara tolkade de 10 EKG'n vi skulle ha gjort till onsdag. Eller ja, min grupp. Sandras grupp har redovisning imorgon så hon behövde göra alla. Så gjorde alla tillsammans med henne, och det kändes faktiskt rätt så bra ändå. Vi är väldigt osäkra på den sista, för den såg... helt knäpp ut, haha! Får se vad de säger på den redovisningen på onsdag.... Men det tar faktiskt en del på energin att sitta heldag med det, så jag rekommenderar verkligen att inte göra alla 10 på en dag, utan har man möjlighet bör man faktiskt dela upp det.... Förresten vad Sandra jättesnäll och jag fick några EKG-linjaler av henne, wohooo! Skönt med såna ibland, men givetvis så räknade vi allt manuellt också (för poängen är väl att vi ska kunna göra det i grunden).

Dagens uppgift tog lite lång tid att göra, men hey. Det är gjort i alla fall!


Nu ska jag ta och chilla resten av kvällen och ladda för veckan som kommer!