Christoffer

Hela neurologi-placeringen är nu avklarad
Nu har jag haft 4 veckor neurologi och 1 vecka introduktion totalt på termin 9. Det är bara 15 veckor kvar. Tiden flyger!
 
Jag har missat, igen, att skriva lite om hur det är på termin 9. Det är välidigt roligt. Just nu har jag haft min placering på Neurologen, och där har man... patienter med neurologiska åkommor. Konstigt, eller hur? ...
 
Ögonmikroskopet!
 
Jag har inte skrivit något alls om introveckan, som nu är en månad sen. Det är väl dags att ni får höra lite om det. Så, here goes.
 
Introduktionsveckan
Vi hade såklart upprop och introduktionsföreläsningar för ämnena som kommer under terminen. Gissa vilka det är? Eller ja, du behöver inte gissa - för här kommer de:
  • Introvecka
  • Neurologi (4 veckor)
  • Psykiatri (4 veckor)
  • Öron-Näsa-Hals (3 veckor)
  • Ögon (3 veckor)
  • En vecka med psykiatricase
  • En inläsningsvecka
  • En ögon / ÖNH-case-vecka
  • En teorivecka
  • IPL- och tentavecka
 Vi hade lite övningar i samtliga ämnen. Förmodligen för det är mycket praktiskt vi ska kunna den här terminen. Vi hade en genomgång av ett rutin-Nervstatus, som vi inte haft sedan termin 5. Det var spännande. Just vår genomgång blev lite kaotiskt, där genomgången blev lite som en examination och handledaren var ... allt annat än bra. Det resulterade i att hela Neurologavdelningen fick veta om det, och den personen bad om ursäkt offentligt.  Vi behövde öva detta inför måndagen därpå, där vi skulle ha nervstatusprov. Det är ett krav att ha godkänt på det för att ens få börja Neurologplaceringen. Så vad ingår i ett rutinnervstatus undrar du? Det kan jag absolut berätta, och allt du behöver göra är att trycka på den här länken! Just den länken går till Distriktsläkarna, och har en fin liten Youtubevideo inbäddad. Jag tittade lite snabbt på den, och det är samma som vi ska kunna utantill.
 
Sedan var det dags för att lära oss hur man undersöker ögon. Så vi fick alla lära oss hur vi hanterar ögonmikroskop och andra saker vi kan använda för att undersöka ögon. Det gjorde vi på varandra, och det var lite... speciellt. Alla fick droppa en ögondroppe i ögat som som förstorade pupillen, och vi kunde titta varandra i ögonbotten. Sedan skulle vi fotas av en Ögonsjuksköterska. 
 
Vi fick mäta ögontrycket på varandra. Den där "slår" mot ögat och mäter!
 
När det kommer till ÖNH hade vi också lite övningar. Vi skulle lära oss fibroskopera, det vill säga stoppa en slang med kamera i nästan och titta när mot stämbanden. Det var lite speciellt. Vi fick en nässpray med avsvällande och bedövande egenskaper. Det var faktiskt lite roligt att prova på. Sedan gick vi igenom ett totalt MoS-status (Mun och svalg) som vi fick göra på varandra. Sedan gick vi också använda öronmikroskopen för att titta på varandras trumhinnor och prova den reflexen. 
 
Det var en ganska intensiv introduktionsvecka, men det var väldigt roligt, och vi gjorde mycket som jag tänkte mig en läkare gjorde INNAN jag gått mer än 4 år på läkarprogrammet.
 
Neurologplaceringen

Första veckan började med att vi fick göra ett litet "prov" i Nervstatus. Jag och Karin gick dit kl 09 på morgonen, och fick gå in i ett rum tillsammans med en lärare från Neurologen som skulle bedöma vårt nervstatus. Vi skulle göra dem på varandra, och vi fick inte glömma eller ha fel på 3 eller fler moment på Rutinnervstatuset. Som du kanske känner till, så är det totalt 29 stycken moment på rutinnervstatuset. Så lite nervös var vi, och jag hade tittat igenom våra instruktionsvideor mer än en gång. Nåväl, Karin fick börja och gick igenom i princip hela alltet utan problem. Det gav mig lite självförtroende, för då fick jag se det en gång till. Summa summarum, jag klarade mig! Puh. Vår examinator var faktiskt väldigt bra, och taggade oss rätt mycket. Det var bra!
 
Vi fick undersöka varandras ögon i ögonmikroskopen!
 
De två första veckorna av Neurologplaceringen innebar för mig att ha mottagning. På Neurologen så har man en patient per dag som man ska ta själv. Sedan ska man gå och prata med sin handledare (och 3 av dina kursare) om patienten. Sedan tar man in patienten till rummet där ni alla är (4 studenter och läkaren), och läkaren tar lite kompletterande frågor och eventuella extra statusmoment. När du gjort din egen patient så ska du diktera besöket, såklart. Utöver detta ska du vara del i auskultationen av de andras patienter. Så varje dag hade vi en patient, och 3 auskultationer. Då brukade klockan hinna bli 14:30 tills vi blev klara. Därefter var det ofta obligatoriska case. På hela placeringen är det väldigt många case...
 
Sen har man också ett pass som man måste följa med neurologjouren på kvällstid. Jag hade min en fredagkväll, och fick se bland annat ett status epilepticus. Det var spännande!
 
Övning för att få göra en lumbalpunktion!
 
På avdelningen gör man uppgifter som underläkare brukar göra. Det vill säga inskrivningar, utskrivningar och ronder. Det är alltid likadant, i princip. Det är väl vad min första framtid som läkare kommer se ut, men det är också lite kul att snart få göra det själv! Avdelningen hade också skönt att två dagar i veckan slutade vi 11:30 för att ha inläsningstid till 15, då vi hade case igen.
 
Vi hade också en genomgång i hur man genomför en lumbalpunktion, där vi fick öva på att sticka på dockor. Det var kul, men svårt. Tanken är också att vi ska ha stuckit en patient under vår placering, men det visade sig svårare än tänkt. Jag skrev upp mig på en patient, men en annan student hade tydligen förtur på den. Det visade sig sen dock att den patienten hade kontraindikationer för att få en LP. Så jag ska skriva upp mig för att göra det senare under terminen, för det är ändå något jag vill ha gjort!
 
Det var en massa case som gjordes på Zoom!
 
Så vad kan man få träffa för patienter? Tja, strokepatienter, migrän, huvudvärker, parksinson, essentiell tremor, guillan barré och massa annat. Det är faktiskt sjukt intressanta (höhö, pun intended) sjukdomar.
 
Nu har jag berättat lite om hur det var på placeringen!
 
Ha det bäst!
#1 - Amanda

Vad händer om man blir sjuk under en placering? Finns det nån gräns för hur mycket man kan missa? Jag antar att man måste klara terminen för att gå vidare till nästa termin under de kliniska terminerna?

Svar: Hej Amanda! Kul att du skriver! :) Vilken termin går du nu? :)
Det finns en gräns, absolut. De flesta är hårda och kräver att man tar igen även någon dags missad placering. Andra ställen är det okej med att missa 1-2 dagar. När det kommer till att ta igen, så brukar man göra det genom att ta exempelvis ett kvällsjourpass eller helgpass!
Christoffer

#2 - Amanda

Okej tack för svaret, bra att man kan ta igen på kväll/helg :) Jag är på termin tre fortfarande, jag har varit sjuk och haft studieuppehåll i två år.

Svar: Jag förstår! Håller tummarna att resten av programmet känns som det flyger förbi för dig sen! :) Samt att du kryar på dig!
Christoffer

#3 - Amanda

När kommer nästa inlägg? Har du hört något om sommarjobb? :)

Svar: Hej Amanda!
Som du märkt har jag varit väldigt långsam den här terminen, av olika skäl! Det kommer snart ett inlägg, nu när jag klarat hela terminen. :)

Christoffer

#4 - Johanna

Jag funderar på att försöka ta mig in på läkarprogrammet men har inte tillräckligt höga betyg så ska satsa på högskoleprovet, har du några erfarenheter/tips kring det?☺️

Svar: Hej Johanna! Vad roligt att du ska försöka! :) Jag har skrivit högskoleprovet några gånger, och det bästa tipset jag har är att göra MÅNGA prov så du har koll på vad det handlar om (alltså öva på gamla). Sen också se till att öva med tidspressen.
Christoffer

#5 - Anonym

Hej hej! Jag sitter här och hoppas på ett nytt inlägg i bloggen

Svar: Jajaj :D
Christoffer